Het is van belang om een open relatie met de pers na te streven. Dit gebeurt door perscontacten te onderhouden en permanent voor hen bereikbaar te zijn.
donderdag 16 december 2010
woensdag 15 december 2010
Permanentie
zaterdag 11 december 2010
Persberichten
Dit communicatiemiddel wordt gebruikt om
- lokale media en nationale pers te bereiken
- verantwoording af te leggen van gevoerde acties en de wijze waarop ons korps bepaalde problemen aanpakt
- bepaalde projecten en acties aan te kondigen en in de kijker te plaatsen.
- de burger te sensibiliseren en indien nodig te waarschuwen voor bepaalde fenomenen
Het Laatste Nieuws 26-11-2010 |
Dit jaar werd gekozen voor een nieuwe wijze van persberichtgeving van de gevoerde acties. Alle resultaten werden per maand en per specifieke actie gebundeld en in een maandelijks overzicht aan de pers meegedeeld.
Naar boven
Naar boven
Persconferentie
Voor de aankondiging van afzonderlijke politionele feiten werd veelal gebruik gemaakt van het wekelijkse persmoment van de stad. Op deze manier werden de verschillende acties in het kader van het jaarthema in beeld gebracht.
Persconferentie 5 maart 2010 - Opbrengst preventieve fietsverlichtingsactie
Er werden persconferenties op locatie gegeven omdat deze een extra dimensie geven aan hetgeen we in de kijker willen plaatsen. Zo werd de pers ter plaatse uitgenodigd op de persmomenten georganiseerd voor de aankondiging van het jaarthema (Habbekrats), de lancering van het Kid's Guernica-doek (Gerechtsgebouw), de Flikkenstrip (Stadhuis - Pacificatiezaal) en het politiespel 'Drapolleke op stap', de voorstelling van de gefinaliseerde doeken Kid's Guernica (Shoppingcenter Zuid) en de rondleiding op I Love Techno (Flanders Expo).
Naar boven
Naar boven
maandag 6 december 2010
Perscontacten
De media is is één van de belangrijke informatiekanalen waarlangs de burger op de hoogte wordt gebracht van hetgeen zich in haar omgeving afspeelt. Vanuit de filosofie van de gemeenschapsgerichte politiezorg hechten wij een groot belang aan een correcte en open verstandhouding met de pers.
Wij onderhouden dagelijks onze lokale perscontacten aan de hand van een 'kettingsysteem' waarbij lokale journalisten volgens een beurtrol werken en ons drie keer per dag telefonisch contacteren voor een overzicht van de faits divers die zich op het grondgebied voordeden. Om de open relatie te blijven nastreven, evalueren wij dit systeem jaarlijks en wordt dit in overleg met de gerechtelijke en bestuurlijke overheden en de journalisten waar nodig bijgeschaafd.
Naar boven
Naar boven
COMMUNICATIE
De externe informatieverstrekking door politie is geen evidente zaak. Het betreft zowel een gerechtelijk luik als een bestuurlijk luik, die elk aan afzonderlijke regels is verbonden. Bovendien hangt de externe communicatie ook vaak samen met, of is afhankelijk van de communicatie vanuit de bestuurlijke en de gerechtelijke overheid. Er wordt dan ook nauw samengewerkt met het kabinet van de burgemeester en met het parket om de communicatie zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen.
Wij maken ook deel uit van verschillende werkgroepen rond communicatie van de stad Gent. In het kader daarvan werd op regelmatige basis deelgenomen aan de vergaderingen van deze werkgroepen en aan de vergaderingen van de verschillende subwerkgroepen (in het bijzonder de werkgroepen digitale communicatie, sms- communicatie en promotie).
zondag 5 december 2010
Crisis- en risicocommunicatie
Binnen de corporate communicatie neemt crisis- en vooral risicocommunicatie een steeds belangrijkere rol in. Dat is voor Politie Gent niet anders.
Sinds de ontploffing van het spitburgerkraam op de Gentse Feesten 2008 is het besef gegroeid dat een goed uitgewerkt communicatieplan voor in tijden van crisis onontbeerlijk is.
Naar aanleiding van dit incident is een lokaal structureel overleg omtrent crisiscommunicatie opgestart, waarin het stadsbestuur, de Lokale en Federale Politie en de brandweer vertegenwoordigd worden.
In 2010 kwam “Geen commentaar – communicatie in turbulente tijden” uit. Dit boek en de aansluitende blog biedt een verrijkend inzicht op crisiscommunicatie, maar wijst ook op het grote belang van een uitgewerkte risicocommunicatie.
In de loop van de academiejaren 2010-2011 en 2011-2012 zal Katia Monteyne, studente communicatiewetenschappen (UGent), in het kader van haar masterproef een beleidsondersteunend onderzoek rond risicocommunicatie op massamanifestaties uitvoeren.
Als onderzoekscase neemt ze de Gentse Feesten. Het uiteindelijke beleidsrapport dat daaruit voortvloeit zal een belangrijke input leveren voor het uit te werken lokaal risicocommunicatieplan.
In de huidige maatschappij wordt ook een steeds groter wordende rol weggelegd voor het internet en dan voornamelijk in de vorm van sociale media (zie het dossier Crisis- en Risicocommunicatie en Sociale Media van de Nederlandse website Infopunt Veiligheid).
Van 1 juli tot en met 31 december 2010 was België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In het kader daarvan werden ook in Gent een aantal Europese tops, vergaderingen en congressen georganiseerd. Binnen dit dossier volgden wij het communicatieluik op.
Lees hier het bericht op onze website na.
Het Laatste Nieuws 25-09-2010 |
zaterdag 4 december 2010
e-communicatie
Wij maken maximaal gebruik van onze website om nuttige en leuke informatie ter beschikking te stellen. Tal van acties en projecten waarmee we bezig zijn maar niet door de gewone media worden opgepikt, communiceren we op onze geëigende manier aan de burger. Zo publiceerden we maandelijks gemiddeld 14 berichten wat op jaarbasis 173 websiteberichten betekent.
De website staat steeds in het teken van het jaarthema en naast berichtgeving over de jaarthema-acties en -activiteiten, werd er tweewekelijks een nieuwe banner op de homepagina geplaatst.
Om politie eens met een andere bril te kijken, publiceerden we in de rubriek Flikken in de media interessante en leuke artikels en reportages.
Wil je nog meer weten? Surf dan even met ons mee!
Wil je nog meer weten? Surf dan even met ons mee!
Op onze website vind je een link terug naar police-on-web, het e-loket van politie. Via extra promotiecampagnes sensibiliseren wij de burger om van deze elektronische tool gebruik te maken bij aangifte van kleine criminaliteit.
Bekijk hieronder het interview dat wij op 28-12-2010 voor het VRT journaal gaven:
In een e-zine, waarbij de lezers zelf kiezen of ze zich abonneren of niet, kan het korps díe informatie meegeven die volgens ons relevant is. Zelf kiezen wanneer bepaalde topics aan bod komen, hoe de onderwerpen belicht worden en op welke wijze we antwoorden en reacties kunnen formuleren op berichten uit de massamedia.
De controle blijft voorlopig groot: de mate van interactie houden we nog steeds in de hand. Lezers kunnen hun mening (nog) niet kwijt op een forum, via commentaren of onder elkaar.
vrijdag 3 december 2010
Stadstelevisie
In navolging van de onderlinge afspraken tussen de Dienst Voorlichting, AVS en Politie Gent mochten in het seizoen 2009 – 2010 vijf afleveringen van Stadstelevisie met politionele inhoud gevuld worden. Twee afleveringen werden nog in 2009 opgenomen en uitgezonden. In 2010 werden nog drie politieafleveringen ingeblikt en uitgezonden.
StadsTV politieaflevering 3 - schoolgaande jeugd
(uitzending AVS 10/02/2010)
StadsTV politieaflevering 4 – senioren en personen met een functiebeperking
(uitzending AVS 05/05/2010)
StadsTV politieaflevering 5 – de schoolomgeving
(uitzending AVS 08/09/2010)
Naar boven
donderdag 2 december 2010
Vragen van burgers
Burgers contacteren ons rechtstreeks of via Gentinfo met heel gerichte en specifieke vragen rond uitéénlopende onderwerpen. Bij afhandeling van dergelijke telefoons of e-mails is het in contact brengen van de burger met de buurtinspecteur of de bevoegde dienst voor ons prioritair zodat men een correct antwoord krijgt op de gestelde vraag.
woensdag 1 december 2010
Sociale media
Het aantal sociale media platformen en hun draagwijdte zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen; ze hebben ook een steeds prominentere plaats in onze maatschappij. Communicatieprofessionals uit de overheid en zakenwereld doen er goed aan op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond sociale media. Communicatiemedewerkers binnen een politiekorps voelen de veranderingen en verschuivingen die de sociale media en netwerken op grote schaal veroorzaken.
We hebben allemaal wel vragen over deze nieuwe technologieën en in het overzicht 'Een sociale media-strategie voor de politie' overlopen we er een paar.
"Waarom zou de politie sociale media integreren in haar politiewerking en hoe kan ze dat optimaal doen?"
Naar boven
Naar boven
Abonneren op:
Posts (Atom)